ESKÜVŐ FOTÓZÁS:
A kimondott "igen" a szívekben örökre megmarad.
PORTRÉ FOTÓZÁS:
Tavasztól télig mindig van alkalom jó fotók elkészítésére.
TÖRTÉNELMI ÚJRAJÁTSZÓK:
Nincs annál izgalmasabb, mint egy fényképezőgéppel visszamenni az időben sokszáz évet.
SPORT FOTÓZÁS:
A sportot lehet csinálni, nézni és fotózni.
JEGYESFOTÓZÁS:
Párfotózástól az esküvőig.
SPORT FOTÓZÁS:
A sportfotózás egyetlen buktatója: amikor annyira magával ragad az esemény látványa, hogy elfelejtesz kattintani.
ÉTEL FOTÓZÁS:
Az étel fotózásnál csak egyetlen jobb dolog van: az étel elfogyasztása.
ESKÜVŐ FOTÓZÁS:
Mert a szerelemnek nem tud útjába állni semmi.
ÉTELFOTÓZÁS:
Mert a szemünkkel is meg tudjuk enni amit látunk.
HAGYOMÁNYŐRZŐK:
Minden történelmi kornak megvan a maga szépsége, amit meg kell örökíteni.
ESKÜVŐ FOTÓZÁS:
A valóra vált nagy pillanat megörökítése.
AKT, BUDOIR ÉS GLAMOUR FOTÓZÁS:
Mert minden nő szép. (is)
RENDEZVÉNY FOTÓZÁS:
Megőrizni az örökkévalóságnak a rendezvény legszebb pillanatait.
SPORT FOTÓ:
Győzelem és vereség esetén is egy dolog biztos: jó fotók készültek.
ESKÜVŐ FOTÓZÁS:
Az esküvői képek a rokonoknak és a barátoknak is készülnek.
FESZTIVÁL FOTÓZÁS:
Amikor mindenki és minden érdekes fotóstéma.

Sokat gondolkodtam, hogy milyen találó címet is adhatnék az alábbi írásomnak. Nagyon sok ötletem volt, de legjobban a fenti cím volt az ami a legpontosabban fejezi ki ami rám vár.

A történet még fiatal-felnőtt koromban kezdődött, amikor megvásároltam első tükörreflexes gépemet a Praktica PLC2-t. Ez a gép akkoriban tiszta "Nyugatnak" számított a sok Zenit és Szmena között. De már használtan, elérhető áron beszerezhető volt ha eleget jártkáltál fotós bizományi boltba nézelődni. A digitális kor kezdete előtt fájó szívvel váltam meg tőle, hogy legyen pénzem egy (modern) autofókuszos, bridge filmes gépre. Most pedig kb. 25 év után megvásároltam újra egy Praktica PLC3-as gépet, aminek az állapotra szinte újszerű volt. Előkerestem azt az egyetlen tekercs fekete-fehér filmet, ami ezidő alatt minden költözködést és kacatszelektálást túlélt. Szerintem egyikünk sem hitte, hogy még egyszer az életben fényképezőgépbe fog kerülni. De megtörtént a csoda. Végül minden a helyére került. Íme hát a szenzációs páros: 

Kezdődhetett a zsákbamacska:

- a fényképezőgép film nélkül szépen hozta a blendeállásokat és a záridőket, de a fénymérőjét működtető 4,5 V-os elem egyidős lehet a géppel. Működni működik, de elég imbolygós a teljesítménye. Remélem működni fog filmmel is a gép az elvárt módon. 

- a film "szavatossága" 1994-ben lejárt. Remélhetőleg működni fog.

- a vegyszereim kb. 25 éve pihentek különböző helyeken egy bőröndben (beépített szekrény, szobaszekrény, stb.) 12 éve a családi házunk padlásán várja, hogy a gazdi felmenjen hozzá és felébressze Csipkerózsika álmából. Itt is kétséges a végső eredmény a szavatossági idők réges-régi lejárta miatt. 

- ugyan ebben a bőröndben pihentek a fotópapírjaim is fénymentesen lezárva. A hőmérsékleti ingadozást (nyári +40 és a téli -5 fok között) egy bőrönd vékony fala próbálta kompenzálni. 

A 25 éves téli álmot alvó (ébredő) remény:

Összefoglalva: minden megvan egy analóg, fekete-fehér filmes fotózáshoz darab szerint. Viszont minden más megkérdőjelezhető a továbbiakban a szavatossági idők lejárta miatt. De éppen ettől lesz szép és izgalmas ez a 36 db. kocka. Úgy döntöttem, hogy a negatív film előhívását és az első papírképek elkészítését szaklaborra fogom bízni. Ha lesz értékelhető kép akkor azt a saját kislaboromban is elő fogom hívni. A biztonság kedvéért magamhoz vettem egy digitális gépet is és amit a filmes géppel fotózok, azt utána nyomban lefotózom digitálisan is. Mindezt azért, hogy ha befuccsolna bármi is a sok bizonytalansági tényező miatt, akkor is megmaradjon egy olyan fotósorozat aminek az lesz a címe: "Ez lett volna ha..." Előkerestem a kisebbik fotóstáskámat és szépen "megágyaztam" a két gépnek. Nagyon jól megférnek egymás mellett.

Zárszóként úgy is búcsúzhatnék, hogy: Ez egy jackass!